'תשובה', מצווה קדושה המוזכרת בספרי רבינו הק' ותלמידיו מאות ואלפי פעמים. מי הוא אשר לא יבקש לחזור לה' יתברך, לשוב למקום ממנו ניטל, לתקן את אשר שיחת ולצאת מן העולם הזה טהור וזך. בעיני רבים, מצוות התשובה מתבטאת כעבודה נקודתית, הכוללת – לקיחת אחריות ובקשת מחילה מריבון כל עולמים על מעידות ונפילות רוחניות, אולם לא כן הדבר אצל מי שלא נולד בבית ובסביבה תורנית. אצלו, מצוות התשובה מקבלת משמעות רחבה יותר. החזרה בתשובה נוגעת בו הלכה למעשה בכל עניין ופרט בחייו, מדקויות עדינוֹת ברוחניות ועד הפרטים הקטנים בגשמיות. אותה חזרה אמיצה אל דרך אבותינו, חוץ ממה שמביאה את האדם לקיום המצוות בפועל, היא אף מעוררת את הצורך ללימוד אורחות החיים החדשים. הדבר מקבל ביטוי ממשי בנושאים כמו חינוך הילדים, בחירת אזור מגורים, מציאת מוסדות לימוד, מקומות עבודה, ובהמשך… גם שידוכים ועוד ועוד, הכל מצריך למידה והכוונה לפעמים פרטנית. אפילו פרטים שוליים לכאורה כמו כללי לבוש, מנהגים, או נוסח התפילה, דורשים כיוון ועצה ישרה. כל זאת מביאים לא אחת את השב לצור מחצבתו לבלבול גדול ולתשישות כח של ממש.
אשר על כן, הגיעה ההבנה שמוכרחים לפעול. מוכרחים לתת מענה מקיף ומושקע. כזה שירכז בתוכו שלל תחומי סיוע למתקרבים שכבר עשו לבדם כברת דרך לא פשוטה, ולייצר עבורם את היכולת לעבור כראוי בין העולמות השונים, ובעיקר… לחסוך מהם עוגמת נפש, תוך סילוק מכשולות קשים ומיותרים. לשם כך הוקם הארגון הנפלא "את אחי". אשר כשמו כן הוא, הקמת מערך אנושי כלל ארצי אשר שואף ופועל לתת מענה בכל הרבדים הנצרכים לכל דופקי בתשובה .
לאחר תקופה ארוכה של פעילות פורה, התכנסנו לשיחה מרתקת עם ראשי ופעילי הארגון, כדי לשמוע מכלי ראשון על ההקמה הנחושה, האתגרים שעומדים על הפרק, הסיפוק האדיר וגם על שאיפות העתיד.
ראשית אנו פונים לאחד ממייסדי הארגון "את אחי" הלא הוא הרה"ח ר' אהרן פירר שליט"א מביתר המשמש כרב ומדריך למקורבים מזה רבות בשנים ושואלים בכנות: מדוע בעצם הוקם הארגון?
ניכר שרק לרגע הזה חיכה ר' אהרן, והוא פותח את דבריו בהתרגשות:
בדור הזה, דור עקבתא דמשיחא, אנו רואים צמאון אדיר לדבר ה' שמתפשט בעולם. כל יהודי צמא להתקרב לה' וברגע שהוא מוצא איזושהי נקודת קדושה הוא נמשך אליה כמו מגנט. רק מה, הקושי הגדול מתחיל בשלב שאחרי ההתחלה, אז האדם נוחת לתוך המציאות, וחוץ מהקושי העצום שיש עם היצר הרע הרגיל, היום יומי, הוא נאלץ להתמודד עם חוסר ידע עצום שמכביד על כל שלב ואפילו מה שנראה לנו פשוט ביותר.
כשם שאנחנו מבינים שצריך לקרב כל יהודי ולהטעים אותו מאור הקדושה, כך גם אנחנו חייבים להתלוות אליהם בהמשך הדרך. זו לא חכמה לתת להם לצלוח את הנהר ואז להשאיר אותם בצד השני בלי קורת גג, בדיוק לכן הרמנו את הארגון הקדוש הזה, כדי לתת לכל יהודי בכל שלב בו הוא נמצא, כתובת בה הוא יוכל לקבל את כל צרכיו, בדין ולא בחסד.
היה זה לפני כחמש עשרה שנה, המצוקה של המתקרבים החדשים ליהדות נעשתה בולטת יותר ויותר בכל התחומים. גם בסביבתי הקרובה פגשתי שוב ושוב במצבים של מצוקה ובלבול אצל חבריי בעלי תשובה כמותי. כמובן שזה עורר אותי לחשוב למצוא דרך איך להקל על הקשיים העצומים האופפים את המקורבים הן במהלך ההתקרבות הראשוני, וכן בהמשך הדרך בבניית כל מהלך החיים, פרנסה, משפחה וכו'.
היה לי אז רעיון, לקחת כוחות קיימים ולהתחיל לפעול במישור הפרטי, לעזור בשלל נושאים ודברים שבעלי התשובה לא מקבלים מאף אחד, חלקם קריטיים ודחופים בנושאים עקרוניים ויסודיים, כגון השקפה נכונה, הליכות והלכות בסיסיות, וחלקם רק עזרה מעשית פשוטה שכל בית יהודי צריך – בתחום הכלכלי, בריאותי, עזרה בבית וכד' שהרי בניגוד למי שגדל בבית תורני שותומ"צ שבדרך כלל יש לו משפחה גדולה, אחיות שיכולות לשמור על הילדים, אמא שיכולה לארח בעת שמחה, לבשל וכו' וכו', הרי שהמתקרבים היקרים מתמודדים לבד (!) גם מבחינה גשמית ממש…
כבר מאז התחלתי לעסוק בנושא בעצמי, אך ב"ה היום אנחנו מדברים על משהו אחר לגמרי, השילוב של הכוחות שיש כאן והמשאבים הקיימים והלב הרחב של הפעילים, יחוללו בעז"ה מהפכה עצומה בכל התחום, וייצרו סטנדרט חדש בחייו של המקורב באיכות רוחנית וגשמית כאחד, לו ולמשפחתו.
גם ר' יצחק גוטליב הי"ו מייזמי הרעיון ממשיך את דבריו בבהירות:
"בדור האחרון קיימת תופעה משמחת מחד וכואבת מאידך. מצד אחד מגיעים יהודים ונוטשים במסירות נפש את כל אשר להם, דפוס חיים, חברים ולפעמים גם משפחה ופרנסה, והכל למען שמו באהבה, זוהי אכן בשורה מרנינה ומרגשת מאוד. אולם מצד שני, דווקא אז, מתעוררת בעיה מצערת, הם מגיעים לחברה אחרת ושונה, לא מוכרת, בה קיימים כל כך הרבה כללים דקים ועדינים, כך שנצרכת מהם עבודה קשה על מנת להשתלב. פעמים רבות – במקום להתקבל בזרועות פתוחות הם חשים להיפך ומאידך לפעמים מרוב התעסקות יתר בדברים הנ"ל שוכחים את המכוון העיקרי שהוא עבודתו יתברך ויוצאים "קרחים" מכאן ומכאן .
נתאר לעצמנו תייר מחו"ל המגיע לירושלים. כפי שכולם יודעים, מדובר בעיר רב-גונית ביותר. כל עוד לא הגיע משיח צדקנו, נמצאות בתחומה – שכונות מגוונות מאוד, וממילא ישנם גם כללים כיצד להסתובב בתוכה. התייר מוכרח לבוא עם מדריך מנוסה המכיר היטב את העיר, וזאת על מנת שיכוון אותו להיכן ילך. הוא יסביר לו: כאן זו שכונה של בני מיעוטים , מסוכן להיכנס אליה. ואילו זאת, שכונה פחות מסוכנת, אתה יכול לעבור בה, אך בזריזות, ועדיף עם ליווי של עוד מישהו… כאן יש שכונה של כאלו שאינם שומתו"צ והסביבה בהתאם, וכאן הגעת לשכונת מאה שערים המפורסמת, באזור זה אין להסתובב בלבוש שאינו הולם את צביון המקום, וכן הלאה.
הכרתי פעם מקורב יקר שחפץ היה לגור בסביבה שמורה ואיכותית, ולכן החליט לעבור למקום מגורים אשר רבים מתושביו מדברים בשפת האידיש. אמנם, הרב שהכירו היטב המליץ לו על מגורים בעיר אחרת, אך הוא לא שעה לעצתו ועבר דווקא לשם. נו, ומה קרה בפועל? מלבד ההבדל המנטלי , הוא ומשפחתו גם לא ידעו את השפה, כך שמהר מאד הרגישו אי שייכות בסביבת החברה אליה הגיעו, דבר שהביא כמובן את הילדים הללו לתחושה והרגשה של תסכול על החברה ועל ה' ותורתו.
סיפורים כאלו שמעתי מפי כמה וכמה. ממש כואב לראות איך אנשים נפלאים מאד, מגיעים לכאלו משברים. אילו רק היה אותו יהודי עובר לגור במקום הנכון לו, שהולם אותו , היה ודאי מצליח יותר, צריך גם להזכיר כי ישנם כאלו שדווקא האווירה השמורה מטיבה איתם, הם מסתדרים מיד עם הסגנון ונהנים מהשהייה בסביבה כזאת. ברור שאין אדם דומה לחברו, ואין בזה כלל קבוע.
אתן דוגמא נוספת הממחישה כמה נחוצה למקורב ידיעת ה'מפה' של החברה אליה הוא נכנס, הכרתי באופן אישי נער שעברו עליו ירידות ברוחניות. מה עשיתי? – פניתי לאחד העסקנים והוא סייע בעדי להגיע לארגון מסוים המומחה לטפל בבעיות מסוג זה. בדרך כלל, מאד קשה להתקבל לארגון ההוא, אך אני בס"ד פניתי לעסקן מוכר המכיר את הארגון מקרוב והוא סידר לנו תור תוך כמה שעות. למחרת כבר היינו שם והבחור התחיל לעלות על דרך המלך.
כאשר מדובר באדם המכיר את הנתונים והאפשרויות, הוא מיד יודע למי עליו לפנות וכיצד להגיע אל המקומות הנכונים, אך מקורב המגלה קשיים אצל בנו, אינו מודע ברוב המקרים לפתרונות הקיימים בתחום. הוא אינו מעלה על קצה דעתו כי ניתן בקלות יחסית לפתור את הוואקום שנוצר. וכאן מגיעה בעצם הבשורה הגדולה והחדשנית של 'את אחי' – לרכז את המידע הדרוש, ולהנגיש אותו באופן פרטי ומדויק לכל המקורבים החפצים בכך.
ואיך הדבר מתבטא בפועל?
בכדי לתת מענה לשאלות והמבוכות השונות, אנו מפעילים מוקד אנושי הפועל כמעין מחלקת מיון. המענה לשואלים מופעל ע"י ר' אסף מזמר הי"ו , מחשובי פעילי הארגון, והוא, במאור פנים ובנעימות יוצאת דופן, מנתב כל שאלה למחלקה הנכונה והמדויקת. אם זה במסגרת התחומים בהם אנו עוסקים כחלק מפעילות הארגון כמו חונכים, ארגון שיעורים ועוד. ואם זה בהכוונה אל גורמים הוותיקים בתחום כמו הרה"ח ר' שמעון טייכנר, הרה"ח ר' אהרן פירר, ועוד רבנים אחרים המלווים את הארגון.
שיעורים בכל רחבי הארץ
בשלב זה, אנו עוברים להאזין לר' אסף , שירחיב ויספר עוד על המיזם המיוחד. כמנהל משרד ואחראי מענה פניות, ספר לנו ר' אסף על השיעורים, האם מדובר בשיעורי קודש בשאר מקצועות התורה או דווקא בספרי רבינו הק'?
בתחילה ניסינו להתחיל עם שיעורים בהלכה, גמרא וכדומה, אך מהר מאוד ראינו שעיקר הביקוש הוא לשיעורים בתורת רבינו ז"ל – להביא את דעת רביה"ק בצורה בהירה וברורה, בכל פזורות הארץ. האמת שמבחינתנו, מגמת השיעורים היוותה סעיף סמלי מתוך רשימה ארוכה של פעילויות עתידיות, אולם בפועל, עקב הביקוש הגדול, פרויקט השיעורים של 'את אחי', נהפך למיזם הדגל של הארגון, ודווקא דרכו אנו מרחיבים את הפעילות לתחומים אחרים.
איך זה עובד?
שום דבר לא קורה מעצמו. לקראת הילולת מוהרנ"ת יצרנו קשר עם נציגים מערים שונות כדי לשלוח להם רבנים ומגידי שיעורים. וכך, תוך מספר ימים – אורגנו בס"ד שמונה שיעורים. הפעלנו נהגים מכל הארץ שיסיעו את הרבנים, וכך החלו אותם מקומות, לקבל לחלוחית של חיות. יש לנו תמונות ורשמים נפלאים מכל שיעור אותם דואגים הנציגים להעביר.
עם הזמן נוסדו שלושה עשר (!) שיעורים קבועים ברחבי הארץ, כשבנוסף ישנם כעשרים שיעורים מזדמנים בזמנים מיוחדים כמו ראש חודש, ליל שישי, שיעור הכנה לקראת החגים וכן הלאה, כמובן שכל שיעור כזה דורש תיאום עם הרבנים ולוגיסטיקה שלימה של נהגים להם אנו דואגים.
והיכן מתקיימים השיעורים הללו?
בדרך כלל אלו בתי כנסת של ברסלב בערי הפריפריה, בהם מתאספים התושבים יחד ללימוד גמרא והלכה, אך אינם מכירים את רבני ומשפיעי ברסלב, וגם אם מכירים – אין להם דרך כיצד ליצור איתם קשר.
על כל שיעור שצפוי להתקיים, אנו שולחים קודם לנציג המקום – מודעה יפה וברורה עם כל הפרטים, והוא מפרסם אותה בכל דרך אפשרית. כך הם מקבלים שיעורים מרתקים ונעימים ע"פ דעת רבינו הק' באופן זך ומבורר.
למעשה, השיעורים הם מעין פתיח לקראת הבאות, כמו חימום המנוע ברכב לקראת הנסיעה. אנו מתחילים עם יריית הפתיחה של השיעורים בכל מקום אפשרי, וכאשר בנינו קשר חם ורציני עם אנשי המקום ע"י שיעורים קבועים, אפשר להתקדם לשלב הבא: פרויקט האברכים. כלומר, קשר ישיר עם אברכים.
אנו דואגים לשינוע של קבוצת אברכים מריכוזים חרדיים שילמדו עם המקורבים בחברותות. הם רואים איך אברך בן תורה לומד, איך הוא חושב, איך מדבר…
נדבך נוסף בקשר שלהם, נוצר על ידי אירוח בסעודות השבת . המקורב מגיע לראות מקרוב כיצד מתנהל שולחן שבת תורני, והאברכים מעידים כי השיחות המעמיקות ביותר ופוריות ביותר מתרחשות דווקא אז.
הקשר הוא רק פנים אל פנים או גם טלפוני?
בוודאי. לכל אברך יש את החברותא האישי שלו והם שומרים על קשר טלפוני קבוע.
האם מדובר רק בלימוד בחברותא או שיש כאן גם הדרכה?
קודם כל מתחילים עם לימוד, והרי זהו לימוד אישי. דרך הלימוד נוצר קשר, נבנה אמון הדדי וכך לאט לאט המתקרב היקר מתחיל לקבל כיוון לחיים תורניים – ליווי אישי לחייו הפרטיים. זוהי בעצם אחת המתנות הגדולות ביותר שיכול לקבל אותו אדם הבא לחברה שאורחות חייה זרים לו.
ללמוד את הכל זהו כמובן תהליך של שנים, אך אם יש מישהו שנותן כיוון כמו 'תהיה שקול, תחשוב לפני מעשה – איך צריך לעשות, תברר, תשאל ותבדוק כיצד עושים' – אזי הכל ילך בקלות יותר.
יש לדעת כי יותר ממה שאנו עוסקים בדקויות וכללים, אנו משקיעים בליווי אמיתי בדרכי עבודת ה' המלאות תהיות ומבוכות. כאלו המצריכות מענה מאדם יר"ש הבקיא בדברי רביה"ק והצדיקים ובהשקפה נכונה, או לחילופין – הכוונה אל הגורמים המומחים. אלו עניינים שרק אברך ותיק 'מבפנים' יוכל לתת לו. אותו אברך הוא מעין 'מדריך התיירים' כמו שהזכיר קודם ר' יצחק גוטליב.
ואם ייצמד המקורב היקר לאותו אברך בן תורה ויר"ש או אז יקבל עם הזמן את הכלים הנכונים בס"ד להצלחה אמיתית בחינוך הילדים ובשאר תחומים .
החלק שלכם ב"את אחי" זה רק לשדך בין האברך למקורב, או יותר מכך?
צריך להבין שלא כל אברך, מתאים ומסוגל לקבל תפקיד שכזה. לכן אנו מעמידים נציגים בעלי "חוש ריח" מפותח שידעו לזהות נכון אלו אברכים מתאימים לתפקיד העדין הזה. מדובר הרי בנשמות, ולכן נצרכת זהירות ואחריות גדולה. בנוסף, אנו מבקרים את הפעילות ע"י שיחת התרשמות אחת לשבועיים עם האברכים, ובמקביל עם המקורבים.
כמה אברכים יש כבר?
יש אברכים שנוסעים מעפולה ליקנעם, ועוד כאלו המגיעים מבני ברק להוד השרון. בס"ד, ממש לאחרונה נוספו גם מרכסים לקריית שמואל בחיפה. כאן המקום לציין כי אנו רוצים בכל מאודנו להגדיל את מספר האברכים, אך לצערנו, חסרים לנו רכבים לשינוע דבר שמעכב את הפרויקט להתרחב .
והאברכים עצמם באים בהתנדבות?
כן . אך אנו דואגים לכך שכל אברך יקבל סכום סמלי אחת לחודש כדמי הערכה, וכן לנהג הרכב עבור כיסוי הוצאות הדלק וכאן נזכיר לטובה כי מאז תחילת הפעילות פנו אלינו המון אברכים יקרים שמעוניינים לצאת למסור שיעורים וללמוד בחברותא עם מקורבים בערים השונות אשריהם ישראל ! .
"פרויקט החונכים"
נדבך נוסף וחשוב ביותר בארגון, נקרא 'פרויקט חונכים', עליו ממונה בנאמנות – ר' ישראל ביבלה הי"ו. "למעשה נכנסתי ל'את אחי' עבור תפקידים אחרים" משחזר ר' ישראל "אך משהתרחבנו לפעילות בנושא הקבלה לישיבות, נשאבתי במהירות לתפקיד הזה. אני מקבל פניות מהורים יקרים שבניהם לא התקבלו לישיבות, וכאחד שעבד בישיבות ובתלמודי תורה ומכיר היטב את התחום ניסיתי לעזור".
הבנו שעל מנת לסייע כראוי, יש להקים מערכת מקצועית ומסודרת ולטפל בכל פניה ברצינות רבה.
אחת הסיבות העיקריות שישיבה לא מקבלת בחורים קשורה לרמה הלימודית. לעיתים הרמה אינה מספיק גבוהה והדבר משליך על הסיכויים להתקבל לישיבה איכותית. לכן באנו במגעים עם ארגון שמפעיל מערך של חונכים לבחורים בציבור החרדי ודרכם אנו נותנים לכל בחור הזקוק לכך – חונך, כלומר: אברך שילמד עם הבן בכל יום לפחות כשעה בערב, וכך יקדם אותו מבחינה לימודית.
מטרת החונך היא לעזור לבחור להתקבל לישיבה, או לקדם אותו כאשר הוא כבר מתקשה?
המטרה היא לקדם את אלו הנמצאים בישיבות אך מתקשים בלימוד, ומצד שני – להעלות את הרמה של אלו החפצים בישיבה טובה וחזקה, שיצליחו להתקבל. זה כמו 'מכינה' לישיבה, אך בנוסף יש כאן ממש לקיחת אחריות מצד החונך. ב"ה יצרנו קשר עם כלל הישיבות בברסלב והוסכם כי בחור שיש לו חונך מטעמינו, המשמש בתפקיד ה'אחראי' על הבחור מבחינת איכות ורמת הלימוד, יחד עם נתינת גיבוי ותמיכה – יינתנו לו סיכויים גבוהים יותר להתקבל. הישיבה מעריכה את ההשקעה ומאמינה בכך. יש לציין כי הפרויקט נמצא ממש בישורת האחרונה ובעז"ה בקרוב נוכל כבר לראות את הפירות. כאן מוסיף לנו הר"ר יצחק גוטליב סיפור הממחיש היטב את האמור: לפני שנים רבות פגשתי יהודי שהבן שלו עבר מה שעבר, שאלתי אותו – "מדוע לא הצמדת לו חונך?" והוא תמה – "למה אתה מתכוון…?" עניתי לו שישנה אפשרות לשבץ לילד, אברך שיעזור לו בלימוד, יעצים לו את ההווי התורני, ייתן לו חיות, ישמח איתו וידבר איתו בגובה העיניים. אותו אדם שהיה בעל אמצעים אמר – "תאמין לי, אילו רק ידעתי שיש כזה דבר, הייתי מצמיד לו חונך עשרים וארבע שעות, שבעה ימים בשבוע, בשכר מלא. אך הוא פשוט לא ידע על אפשרות שכזאת. לכן אנו ב'את אחי' מנגישים להורים את הנושא הזה כחלק מהמענה בנושא הישיבות.
אנו חוזרים אל ר' אסף ומבררים – מה אתם עושים כדי לעזור לבחור להתקבל למקום המתאים לו ביותר?
צריך להבין כי הטיפול בנושא הקבלה לישיבות הינו מורכב ביותר. כפי שהזכרנו, קיים חוסר מידע בנושא, וההורים הנפלאים כלל לא מודעים לסגנון הישיבות ומהי הישיבה הנכונה ביותר עבור הבן. אנו ב"את אחי" נותנים את המידע המקסימלי להורים, וזאת כדי למנוע עוגמת נפש וסיבובים מיותרים. דהיינו: יושבים עם ההורים וחושבים יחד איתם. עוברים על המידע שיש לנו על כל הישיבות בארץ, מה היא ולמי נועדה, ואז דנים איתם יחד. אם יש צורך, אנו מתאימים פגישה לבחור עם איש מקצוע המבין היטב בתחום, ככה ניתן לבדוק באופן מדויק יותר את אופיו של הבחור ומה באמת נכון וטוב עבורו. כך, זוכה הבחור בס"ד להיכנס לישיבה המתאימה באמת עבורו, ושם יוכל לפרוח בס"ד.
למעשה, אנו אוחזים בחבל בשני צדדיו. יצירת קשר מול ההורים ובמקביל אנו מתואמים עם כלל הישיבות.
"כעת ניתן כבר לגלות" מוסיף ר' ישראל ביבלה "כי הפרויקט הולך להתרחב לכלל המשפחות בברסלב, ולאחר תוכנית עבודה מסודרת ומעמיקה אנו עומדים לקראת מהפך אדיר בכל מה שקשור לקבלת בחורים לישיבות בתוך ברסלב, תוך אכפתיות ורצון לשבץ באופן מדויק כל בחור ובחור לישיבה המתאימה במיוחד עבורו."
גדול המעשה יותר מן העושה
אנו עוברים לשמוע זווית נוספת על הארגון, מפי "מנהל הפרויקטים" ר' נחום יצחק פראנק הי"ו. גלגלה ההשגחה ור' נחום-יצחק מלווה במסירות נפש של ממש את הארגון מהרגע הראשון, תוך יכולת לוגיסטית יוצאת דופן. ספר לנו בבקשה חוויות אישיות שהתרחשו בשלבי ההקמה, אין ספק שמדובר במהפכה אדירה ועצומה ביותר ומן הסתם גם המניעות היו ועודם בהתאם…?
ר' נחום יצחק: כשהתחלנו את הפעילות, חשבתי שילך יחסית בקלות. אולם למעשה הכל הלך לאט ובקושי. אולם רבינו כבר לימד אותנו להחזיק מעמד בכל הכוח, "טראפע זאך און דער האלט זאך". אני נזכר שישבנו וחיפשנו את האדם המתאים לנהל ולקחת על עצמו את עבודת הקודש. בחסד ה', ממש בניסים גלויים נזכר ר' יצחק בר' אסף . כבר באותו יום ירדנו אליו הביתה לפגישת היכרות, והוסכם בינינו על שיתוף פעולה מלא. באותה תקופה הייתי בלי רכב, נסעתי באוטובוס כל יום מבית שמש לבני ברק, ירדתי בצומת גבעת שמואל בשעות הערב ור' אסף הגיע לאסוף אותי לביתו. ישבנו עד השעה אחת בלילה. העלינו תוכניות ורעיונות ובדקנו מה אנו יכולים להוציא מן הכח אל הפועל. ככה במשך קרוב לשלושה חודשים. שעות רבות כמעט בכל יום. עד שחמל עלינו ה' ושכרנו משרד בבית שמש.
התחלנו לגבש את הרבנים מכל הזוויות בברסלב, ואז הגענו לפרק הקשה, פילוח כל הערים בארץ ומציאת נציג מתאים בכל בית כנסת. ברמה האישית אני חייב לומר שהתרגשתי. כאחד שגדל במאה שערים יצאתי מופתע. תמיד חשבנו שהיהדות החרדית נגמרת בגבעת שאול… פשוט השתוממתי ממה שראיתי. מאות בתי כנסת שמתוכם חלק גדול וניכר נקראים על שם הצדיק.
לקח עוד קצת זמן והוצאנו את החוברת המושקעת "קומי אורי". אך הרב אהרון פירר, מרבני הארגון, ביקש והסביר שאין די רק בחומרים כתובים אלא מוכרחים לרדת לשטח. ואכן התחלנו להזיז את הפעילות באופן מעשי והתקשרנו לכל מי שרק יכולנו. חלקם אמרו שאין להם את הפניות והזמן והמשכנו עם אלו שנרתמו למרות הכל.
הצענו כל מיני רעיונות, עד שראינו שהביקוש הכי חם זה לשיעורים במשנתו של רביה"ק בדרך המסורה לנו. לקח עוד טיפה זמן והשיעורים קמו והיו. וכאן אני קורא לכל מי שיש ברשותו רכב ומעוניין לפרסם שם הצדיק בעולם: צריכים אותך דחוף!! בואו לעזור ולשמש כפשוטו את הרבי. בואו "להשקות אילנות".
ברוך ה' אנחנו הולכים לסכם חצי שנה של פעילות שוטפת ואינטנסיבית. והאמת שאנו בעצמנו מופתעים מעוצמת המהפכה. אנשים פשוט צמאים לדבר רבינו. שואלים שאלות ומשתמשים בכל שירותי הארגון. בייעוץ ובחונכות, בלימוד חברותות ובהדרכה לבית. בעזרת השם אנחנו רוצים להמשיך ולגדול, אנחנו נמצאים בימים אלו בעיצומן של הכנות מעשיות לאירוע מיוחד, מושקע ורציני מאוד, שאין כאן המקום לפרט עליו, אך מדובר באירוע שאמור לעשות שינוי גדול אצל האנשים (פרטים יבואו).
"את אחי" הדבר הנכון בזמן הנכון
במקביל לראיון המרתק, פנינו להרה"ח ר' שמעון טייכנר הי"ו, מרבני הארגון וממוסרי הנפש עבור עולם התשובה, ובקשנו לשמוע על מצב המתקרבים בכלל ועל ארגון "את אחי" בפרט?
ר' שמעון: "ארגון "את אחי" עושה את הדבר הנכון ביותר, בזמן הנכון ביותר. כאשר גלי התשובה הולכים וגואים והרבה אנשים מתקרבים לאביהם שבשמים וחוזרים בתשובה, בפרט שנמשכים כל כך לאורו של רבינו. חושבני שהארגון מהווה פריצת דרך אמיתית לא רק לאלו שכבר נמצאים בתהליך ההתקרבות אלא אף למי שעדיין נמצא בתחילת התהליך וחושש מפני הצעד הגורלי, אם ידעו שקיים ארגון המלווה אותם בכל השלבים או אז יקבלו חיזוק ועידוד להיכנס למהלך ללא פחד ומורא מפני הבאות. הם הרי כבר יודעים שישנם אנשים מסורים שיילוו אותם כראוי".
"בתקופה הראשונה של ההתקרבות, האדם מקבל אור גדול וחיות עצומה מלמעלה. זוהי הארה שמגיעה מהמקום הגבוה ביותר, מספירת הכתר שהיא הספירה העליונה, ומשם נמשכת הארת התשובה כפי שמגלה רבינו בתורה ו'. אולם יחד עם אותה הארה נפלאה, מקבל האדם גם התמודדות חדשה. משום שעם אורות לבד אי אפשר להתקדם באמת. בכדי להמשיך ולהתקדם הלאה מוכרחים ליצור כלים ראויים לאותם אורות עליונים. למה הדבר דומה? לאחד שיש לו רכב גדול ומנוע ענק, אבל ללא הגה. דבר זה מסוכן שבעתיים ממי שיש לו רכב עם הגה וללא מנוע. כי רכב ללא מנוע אמנם לא יכול לנסוע אך גם אינו יכול להזיק, מה שאין כן – רכב ללא הגה, יכול להזיק גם לנהג וגם לסובביו. והנמשל מובן, כאשר אותו בעל תשובה זוכה ומקבל מנוע חזק ועוצמתי, אם רק יוצמד לו ההגה הנכון אזי יוכל להמשיך ולהגיע רחוק. את הנקודה הזו חווה כל מקורב היטב. ולשם כך הוקם הארגון "את אחי", כדי לתת לכל מתקרב את ההגה המתאים, את היד המכוונת, ועל ידי זה יוכל ללכת בטח ולהחזיק בדרכו החדשה כל ימי חייו. ולמרות שכרגע אין ל"את אחי" ישיבות מסודרות, אבל את המעטפת, את הכיוון, בזה אנחנו עוזרים ומסייעים ככל האפשר. אני סבור שהיתרון הגדול בארגון "את אחי" עומד סביב איכות המענה לשואלים. מדובר בדמויות של רבנים אשר להם ניסיון רב עם מתקרבים וככאלה, הם מבינים היטב עם מה מתמודדים, וממילא גם המענה בהתאם. אומנם חסרים עדיין מוסדות מגוונים לבעלי תשובה, אך וודאי שמדובר בעזרה גדולה. להגיע אל המתקרבים, לתמוך בהם ולחזק על הצעד שכבר נעשה. כך יוכלו לקבל כוחות ולבנות את חייהם מתוך דעת ותבונה ולעלות על דרך המלך מתוך אושר וסיפוק".